בחירת רמקולים לקולנוע ביתי
בבואנו לבחור סט רמקולים לשימוש במערכת קולנוע ביתי אנו נתקלים במבחר רב של סוגים, גדלים, עיצובים, הספקים ופרמטרים שיש לבחור מתוכם. יצרניות רמקולים מכובדות לרוב מייצרות רק רמקולים ולא גולשות לתחומים אחרים כגון נגנים או מגברים. חברות אלו מייצרות רמקולים לסטריאו, לקולנוע ביתי, ולשימוש בתנאי חוץ.
במאמר זה נתמקד בנושא הרמקולים למערכת קולנוע ביתי- משמע, רמקולים שתוכננו ונבנו בראש ובראשונה לשימוש בקולנוע ביתי ופחות למטרת האזנה למוסיקה "נטו". כמובן שניתן ליהנות ממוסיקה איכותית המערכות אלו אך אוהבי הסטריאו יכולים להסתפק בזוג רמקולים איכותיים להשגת תוצאות טובות למטרותיהם.
המצב האולטימטיבי:
המצב האולטימטיבי אליו ניתן לשאוף בהקמת מערכת קולנוע ביתי הוא הקדשת חדר יעודי לשם כך, שיוכל להכיל רמקולים גדולים פיזית ובעלי טווח תדרים מלא (Full range), אך המציאות ב-99% מהמקרים מכתיבה לנו תנאים ומגבלות אשר יש להתמודד עימם.
חלוקת הרמקולים ותפקידם במערכת קולנוע ביתי
ניתן לקבל פירוט רב אודות מיקום הרמקולים ותפקידם בלינק הבא:
http://surroundsoundspeakerplacement.blogspot.com/
הפתרונות:
יצרניות הרמקולים ב-2 העשורים האחרונים החלו להתאים את המוצרים למגבלות החלות על חדרי הסלון של רובנו (גודל חדר, צורה לא סימטרית, מגבלות ריהוט, עיצוב וכו'..) ניתן לחלק את הפתרונות המוצעים למספר קטגוריות:
1. רמקולים "גדולים"- רצפתיים או מדפיים.
2. רמקולים "קטנים"- "סטליטים" מהמילה הלועזית satellite או "לוויניים".
3. רמקולים שקועי קיר או תקרה- In-wall או In-ceiling.
בהכללה גסה, רמקולים רצפתיים לרוב יאפשרו טווח תדרים גדול יותר והספק גבוה יותר וכמו כן- פיזור צליל נכון יותר בחדר עכב גודלם הפיזי. חסרונם העיקרי של רמקולים אלו הוא גודלם והבעייתיות לשלבם באופן אסטטי עם גודל החדר עיצובו והריהוט שבו.
לינק דוגמאות לרמקולים מותקנים
רמקולים סטליטיים יאפשרו מגוון רחב יותר של אפשרויות מיקום, עקב גודלם הקטן חובה להוסיף למערכת רמקול יעודי להפקת הצלילים הנמוכים- סאב-וופר.
רמקולים שקועי קיר פותרים אותנו לחלוטין מהצורך בהקדשת מקום פיזי לרמקולים אך מיועדים בעיקר לשימוש בקירות גבס שכן החציבה בקירות רגילים עשויה להיות לא פשוטה. את הרמקולים הללו ניתן לצבוע בצבע הקיר לקבלת תוצאה אסטטית המיוחד.
בכל אחת מהקטגוריות ניתן למצוא סטים טובים ואיכותיים שיתנו תוצאות טובות. הסיבות לבחור בקטגוריה אחת על פני השניה קשורות בעיקר למגבלות מקום ועיצוב.
תקציב וטווחי מחירים:
מערכת קולנוע ביתית לרוב כוללת מסך, רסיבר, סט רמקולים, נגן DVD. במערכות של עד 20,000 ש"ח חלוקה נכונה של התקציב צריכה להתחיל סביב 30% למסך, 30% לרסיבר, 30% לרמקולים, 10% לנגן +כבלים. ניתן להעביר חלק מהתקציב מרכיב לרכיב אך מומלץ להישאר סביב החלוקה המוצעת על מנת לא ליצור חולייה חלשה במערכת.
עלויות סטים של רמקולים על פי הקטגוריות:
FULL RANGE- סטים טובים של רמקולים בגודל מלא הכוללים 5 רמקולים + סאב מתחילים ב 7,000 ש"ח.
סטליטים- סט טוב של רמקולים סטליטיים ניתן להשיג החל מ 2,500 ש"ח כולל סאב-וופר.
שקועי קיר- החל מ 3,500 ש"ח לסט טוב כולל סאב וופר. אך לסט זה קיימות עלויות התקנה נוספות עקב החציבה והעברת הכבלים בקירות.
בחירת הסט המתאים ביותר:
לאחר שהבנת את המגבלות העיצוביות והתקציביות, לך לחדר תצוגה של רמקולים, בקש שישמיעו מספר סטים מתאימים, האזן לכמה שיותר חומרים- סרטים ומוסיקה שאתה מכיר מביתך. וודא שהמגבר שמחובר דומה ככל הניתן לזה שבו אתה מתכוון להשתמש.
אל תשכח לדרוש הנחה על כל הסט! וגם כבלים במתנה....
בהצלחה!
לתמיכה נוספת- צלילים ירוקים בע"מ http://www.green-sounds.com/
צלילים ירוקים משווקת ומתקינה מערכות אודיו וידאו לבית לגן ולעסק. בין היתר אנו מתמחים בהקמת חדרי קולנוע ומערכות קולנוע ביתי, מחשבי מדיה ופתרונות. ייעוץ מקצועי חינם. החוויה המדהימה מתחילה באתר ובחדר התצוגה שלנו!!! אתם מוזמנים: http://www.green-sounds.com/